dimecres, 16 d’abril del 2014

Els jueus i la medicina. L'escola de traducció hebrea de Lleida



Els jueus de la Lleida medieval, a banda de destacar per les traduccions de textos àrabs, també disposaven d'una escola de medicina pròpia, que primava la dietètica, la higiene i la farmacopea. Però tot i l'existència documentada d'aquesta escola, tot jueu que es volgués dedicar a la medicina havia de superar un examen a la Facultat de Medicina de l'Estudi General.

                                          Fotografia: làpida situada a la Costa del Jan de Lleida en honor de Cresques Abnarrabí

Tot i l'existència de concilis i lleis que prohibien que metges jueus o sarraïns exercissin amb els cristians, molts reis de la Corona d'Aragó confiaren en la medicina jueva requerint el servei dels seus metges. Joan II féu cridar el famós oftalmòleg Cresques Abnarrabí, jueu de Lleida, per operar les seves cataractes. També coneixem l'existència de dues jueves casades amb dos germans lleidatans que aconseguiren l'autorització de Pere III el Cerimoniós per exercir la medicina: Bellaire, vídua de Samuel Gallipapa, i Pla, esposa de Jafuda Gallipapa.

Escola de traducció hebrea

L'indret ocupat actualment pel Mercat del Pla, també conegut com el Pla dels Gramàtics, és on van ser ubicades, des de la fundació de l'Estudi General, les facultats de Cànons i Lleis, de Gramàtica, Filosofia i Teologia i també, després de passar per diferents ubicacions, la Facultat de Medicina.

Les aules d'aquesta facultat impartiren les teories mèdiques de musulmans com Avicenna i Averrois o les del metge jueu Maimònides; també de traduccions àrabs de clàssics com Hipòcrates o Galè. Però com que els mestres cristians no coneixien l'àrab, la població jueva i la seva escola de traducció esdevingueren fonamentals per a la transmissió d'aquests coneixements. Existeixen diversos documents que demostren el pagament a jueus lleidatans per la traducció de textos mèdics en àrab al llatí o al romanç.

Font: Circuits! Passejades per la ciència i la història de Cataunya. Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada